Image
Wellbros Blog | Wednesday, March 29, 2023 | Wellbros

Ayak Neden Terler?

Aşırı terlemeye primer hiperhidroz denir. Hem kadın hem de erkeklerde eşit oranda görülür. Aşırı terleme (hiperhidroz) çevre koşulları ve vücudun ısı kontrolünden bağımsız olarak fazla miktarda terleme durumudur. Bölgesel aşırı terleme özellikle ayak tabanı, koltuk altı, avuç içi, ve daha nadir olarak baş-boyun bölgesinde olan terlemedir.

Yaygın hiperhidroz; hormonal, nörolojik, enfeksiyonel sebeplerle ya da kalp damar hastalıkları, solunum sistemi hastalıkları, ilaç ve zehirlenme nedenleriyle meydana gelebilir. Nedeni tam anlamıyla bilinmemekle birlikte sinir sisteminin uygunsuz çalışması, hastalığın temel nedeni olarak görülmektedir. Aşırı terleme nedeni, tipine göre farklılık göstermektedir:

Sekonder hiperhidrozis nedeni altta yatan hastalığa göre değişmektedir. Diyabet, tiroit, obezite, menopoz, solunum ve kalp yetmezliği gibi farklı rahatsızlıklar aşırı terlemeye neden olabilmektedir.

Primer bölgesel hiperhidrozis nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte hastaların %60-80’inde aile öyküsü bulunmaktadır. Birincil derece yakınlarında bu hastalık olan kişilerde daha sık görülmektedir. Terleme nedenleri şunlardır:

·       Yoğun stres altında kalmak

·       Uygun hijyen koşullarına uymamak

·       Yanlış ayakkabı seçimi

·       Ayağın havasız kalması

·       Çorapların sık sık değiştirilmemesi

·       Bir takım kronik hastalıklar

·       Anksiyete

·       Alerjik reaksiyonlar

·       Deri hastalıkları

·       İçsel hastalıklar

·       Diyabet

·       Tansiyon problemleri

·       Sigara ve alkol kullanımı

·       Sağlıksız kan dolaşımı

·       Belirli kullanılan ilaçlar da yan etki olarak ayaklarda terlemeye yol açabilir.